Wettelijke taken van een Event Security Officer
Een ESO is gespecialiseerd in de beveiliging van grote publieksevenementen. Als ESO heb je veel verantwoordelijkheid en sta je oog in oog met tienduizenden mensen. Het inschatten van risico’s is daarom een belangrijk onderdeel van deze specialisatie. Veel van de taken van een ESO worden direct beïnvloed door wetten zoals de Wpbr, de Arbowet en het evenementenvergunningenbeleid van gemeenten. De hoofdtaken van een Event Security Officer zijn:
- Toegangscontrole. Het controleren van tickets, het screenen van gasten en personeel, het controleren van ID’s en het fouilleren of controleren van tassen.
- Het handhaven van de openbare orde en het optreden bij verstoringen. Denk aan een rookverbod of gebruik van glas in bepaalde gebieden, maar ook aan het de-escaleren van conflicten.
- Assisteren bij evacuaties of noodsituaties. Het coördineren bij ongevallen, gezondheidsproblemen of andere noodgevallen.
- Het opvolgen van veiligheidsprotocollen en rapporteren van incidenten aan de organisatie. ESO’s moeten nauwkeurige rapporten bijhouden van alle incidenten die zich tijdens het evenement voordoen zoals vechtpartijen of ongevallen. Veiligheidsmaatregelen zoals een ontruimingsplan en aanwezigheid van EHBO zijn tijdens evenementen verplicht.
- Samenwerken met lokale autoriteiten. De ESO werkt vaak samen met een evenementencoördinator, het horecapersoneel en lokale autoriteiten zoals politie of brandweer om eventuele problemen snel te kunnen oplossen.
- Het beschermen van eigendommen en beveiliging van VIP’s.
Aanvullende taken van een Event Security Officer
De veiligheid van evenementen bevat veel hoofdtaken. Afhankelijk van het evenement en de grootte kunnen daar verschillende extra taken bij komen, om zo een goede orde en sfeer te bewaken. Denk aan:
- Klantvriendelijk omgaan met gasten en zorgen voor een prettige sfeer. Beveiligers treden steeds vaker op als een gastheer of gastvrouw. Ze begroeten bezoekers, wijzen hen de weg naar bijvoorbeeld de toiletten, garderobe of andere faciliteiten, en beantwoorden vragen.
- Controleren op alcohol- en drugsmisbruik. Hoewel het controleren op verboden middelen zoals drugs al een wettelijke taak is, kunnen ESO’s ook toezicht houden op overmatig alcoholgebruik. Ze kunnen bijvoorbeeld ingrijpen wanneer iemand te veel heeft gedronken en overlast veroorzaakt.
- Het gebruik van monitoring- en communicatiesystemen om de veiligheid te bewaken.
- Beveiligers kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van verkeer en parkeerplaatsen. Dit omvat het leiden van voertuigen naar de juiste plekken, toezicht houden op de parkeerterreinen, en ervoor zorgen dat noodroutes vrij blijven.
Training en opleiding voor Event Security Officer
Sta je sterk in je schoenen en bezorg je mensen graag een goede dag? En wil je aan de slag als evenementenbeveiliger? Volg de opleiding Event Security Officer voor deze uitdagende en veelzijdige baan.
Om een blauwe pas voor Event Security Officer (ESO) te verkrijgen, moet je een erkende opleiding volgen, waarbij je twee theorie-examens aflegt en 10 dagen stage loopt, inclusief praktijkoefeningen. Wij bereiden je voor op deze examens, zodat je weet wat je te wachten staat. Daarna vraag je de blauwe pas aan bij de SVPB, met hulp van je werkgever. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is verplicht, en na goedkeuring door de politie ontvang je de pas.
Specialiseer je nu als evenementenbeveiliger en volg onze opleiding tot Event Security Officer!