Wat doet een ESO?
Een Event Security Officer, oftewel ESO, is verantwoordelijk voor de veiligheid op evenementen zoals festivals, concerten en andere grote bijeenkomsten. Hun taken omvatten crowd management, toegangscontrole, preventie van incidenten en assisteren bij calamiteiten. ESO’s werken tijdens evenementen met grote groepen mensen, zoals bij festivals en sportevenementen. Een verantwoordelijke baan; zorgen voor de veiligheid van tienduizenden mensen. Het inschatten van risico’s is daarom een belangrijk onderdeel van deze specialisatie.
Om als ESO te werken moet je een erkende opleiding volgen en een blauwe pas aanvragen via de Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Deze opleiding bestaat uit theorie, praktijkopdrachten en tien dagen stage bij verschillende evenementen. Dit intensieve traject wordt vaak bekostigd door de werkgever, hoewel sommige cursisten de opleiding ook zelfstandig betalen.
Wat doet een horecaportier?
Een horecaportier houdt toezicht bij horecagelegenheden zoals cafés, clubs en restaurants. Hun voornaamste taak is het bewaken van de toegang, het controleren van bezoekers en het handhaven van orde en veiligheid.
De opleiding tot horecaportier is korter dan die van ESO en vereist geen stage. Na het succesvol afronden van de – door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) erkende – opleiding en het doorstaan van een screening, kan een horecaportier een blauwe pas ontvangen. Deze geeft toestemming om binnen de horeca te werken, maar niet als ESO op evenementen.
Heb je voor horecaportier en ESO een blauwe pas nodig?
Zowel voor ESO’s als voor horecaportiers is een blauwe pas verplicht, die je aanvraagt bij de politie. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een onderdeel van de aanvraag. De blauwe pas toont aan dat een beveiliger bekwaam is om te werken als horecaportier of ESO. De pas dient na het toekennen als legitimatie en is drie jaar geldig. Daarna moet hij opnieuw worden aangevraagd door je werkgever.
Een blauwe pas kan op twee manieren worden verkregen: via de opleiding tot horecaportier of via de opleiding tot Event Security Officer (ESO). Hoewel de blauwe pas hetzelfde is, verschillen de opleidingen en de vereisten van elkaar.
Kun je zowel ESO als horecaportier zijn?
De certificeringen voor ESO en horecaportier worden apart afgegeven door respectievelijk de SVPB en de SVH. Dit betekent dat je niet zonder meer mag wisselen tussen de functies, zelfs als je een blauwe pas hebt. Je kunt echter beide certificeringen behalen, waardoor je zowel als ESO als horecaportier inzetbaar bent. Hiervoor moet het beveiligingsbedrijf de juiste pas aanvragen bij de politie.
Een opleiding voor beveiliger volgen
Sta je sterk in je schoenen en bezorg je mensen graag een fijne dag of avond uit? Ga aan de slag als horecaportier of evenementenbeveiliger. Voor de opleiding tot Event Security Officer (ESO) bereiden we je voor op de examens en de eventuele stage om je blauwe pas te behalen. Bij onze opleiding tot horecaportier zit het examen direct bij de cursus inbegrepen. Bekijk ons cursusaanbod en meld je aan!