Wat is de blauwe pas voor beveiliging?
Volgens de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus moet je als beveiliger in de horeca in het bezit zijn van het diploma SVH Horecaportier of een daaraan gelijkgesteld diploma. De blauwe pas toont dat een beveiliger bekwaam is om te werken als horecaportier of ESO. Hij of zij blijft kalm, zelfverzekerd en waarborgt de veiligheid in iedere dreigende situatie. Bovendien ben je het visitekaartje van het bedrijf en begroet je iedere gast met een glimlach.
Een blauwe pas kan dus op twee manieren verkregen worden: via de opleiding tot horecaportier of via de opleiding tot Event Security Officer (ESO). Beide trajecten leiden tot het verkrijgen van een blauwe pas, maar het soort werkzaamheden dat je mag uitvoeren verschilt per opleiding. Een horecaportier is voornamelijk actief in de horeca, zoals clubs en cafés, terwijl een ESO beveiligingstaken uitvoert op evenementen, zoals festivals.
Verschillende passen voor beveiligers
Met een blauwe pas mogen opgeleide beveiligers aan de slag als horecaportier. Deze vorm van legitimatie is dan ook alleen van toepassing in de horecabranche. Voor andere beveiligingsfuncties zijn andere kleuren passen van toepassing:
- Grijze Pas: De meest omvattende pas die een beveiliger kan hebben. Met een grijze pas mag je alle beveiligingswerkzaamheden uitvoeren, inclusief die van een horecaportier en ESO. De grijze pas vereist echter een hogere opleiding (MBO niveau 2-3) en vier theorie-examens.
- Groene Pas: Een tijdelijke pas voor beveiligers in opleiding, geldig voor één jaar. Deze wordt gebruikt door beveiligingsbedrijven om nieuwe beveiligers alvast te laten werken terwijl ze hun opleiding afronden.
- Oranje Pas: Voor medewerkers die worden opgeleid tot voetbalsteward.
De blauwe pas is specifiek voor horecaportiers en ESO’s en mag niet worden gebruikt voor andere vormen van beveiliging, tenzij anders bepaald door een lokale verordening.
Hoe kom je aan een blauwe pas beveiliging?
Wil je als beveiliger in de horeca aan de slag? Dan is een opleiding tot SVH Horecaportier verplicht. SHO biedt verschillende vormen van de cursus horecaportier; een klassikale cursus van 1,5 dag of een schriftelijke thuisstudie om je voor te bereiden op het examen. Deze is tweeledig; een theorie- en een praktijkexamen.
Heb je de opleiding Horecaportier volbracht? Gefeliciteerd! Hiermee kun je een blauwe pas aanvragen bij de politie. Hiervoor onderga je tevens een screening en achtergrondcontrole bij de politie. Na het toekennen van de blauwe pas dient deze als legitimatie. De pas is drie jaar geldig en moet daarna opnieuw worden aangevraagd door je werkgever.
Wil je werken als Event Security Officer (ESO)? Dan volg je een aparte opleiding via de Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Deze opleiding omvat zowel een theorie-examen als een verplicht praktijktraject van tien dagen stage op verschillende evenementen. Ook voor ESO’s geldt dat de blauwe pas alleen kan worden aangevraagd door een erkend beveiligingsbedrijf.
Gebruik van de blauwe pas in verschillende sectoren
Oorspronkelijk werkten horecaportiers voornamelijk bij discotheken, cafés en andere horecagelegenheden. Dit beeld is echter sterk veranderd. Door het grote tekort aan beveiligers sinds de coronapandemie, wordt de blauwe pas tegenwoordig veel breder ingezet. Beveiligers met deze pas zijn nu actief op locaties zoals hotels, asielzoekerscentra (AZC’s), en binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Deze beveiligers staan dus niet langer alleen bij horecagelegenheden aan de deur, maar vervullen beveiligingstaken op diverse plekken waar veiligheid essentieel is.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat de blauwe pas voor horecaportiers niet geldt voor werkzaamheden die onder de Event Security Officer (ESO) vallen. ESO’s krijgen weliswaar ook een blauwe pas, maar deze is specifiek bedoeld voor hun rol in de evenementenbeveiliging.
Ben je enthousiast en wil je een erkende opleiding volgen voor de blauwe pas? Bekijk dan het SHO-cursusaanbod voor horecaportier of ESO en start je carrière in de beveiliging.