Eén jaar Corona
Vaak blikt een Algemeen Directeur terug of vooruit rond Oud en Nieuw. Wij hebben onze Algemeen Directeur gevraagd om dat nu te doen, nu we meer dan één jaar actief te maken hebben met COVID-19. Wat denkt zij over het afgelopen jaar? En wat hebben wij gedaan om jou van dienst te kunnen blijven zijn?
Carolien Tollenaar (Algemeen Directeur): “Voedselveiligheid en bedrijfsveiligheid is waar we goed in zijn. Afgelopen jaar werd nogmaals duidelijk hoe noodzakelijk veiligheid is. We hebben voor belangrijke keuzes gestaan. Keuzes die snel, maar weloverwogen gemaakt moesten worden. Waarbij we met het gehele team direct moesten schakelen zonder de kwaliteit en de veiligheid uit het oog te verliezen.
We kregen vaak te horen dat er vanwege de Corona-maatregelen niet getraind mocht of kon worden. Of we hoorden vanuit bedrijven dat uit angst voor besmettingen het niet door kon gaan. Uiteraard begrepen we het standpunt en wisten we ook dat veel bedrijven met dezelfde problematiek te maken hadden als wij. Toch baarde ons dit zorgen.
Natuurlijk stond Corona afgelopen jaar met stip op nummer 1 qua veiligheid, maar laten we vooral de neveneffecten niet vergeten. Gevaren op de werkvloer door een ander Corona-beleid binnen organisaties, minder werknemers direct op de vloer, maar wellicht meer mensen in de keuken. Wat voor invloed had dat op het aantal aanwezige BHV’ers? Meer stress bij werknemers en werkgevers over het wel of niet behouden van werk en inkomen of de angst die heerste bij medewerkers die toch naar het werk moesten, omdat ze dit niet vanuit huis konden doen. De zorg van werkende ouders of hun kinderen wel de juiste aandacht kregen met thuiswerkende ouders. Ook het thuiswerken had een grote impact op onze veiligheid.
Met dit gegeven zijn we met ons team van docenten aan de slag gegaan en hebben we gekeken waar we een toegevoegde waarde konden zijn op het gebied van voedselveiligheid en bedrijfsveiligheid. Want ook op dat gebied veranderde er wat. Horecabedrijven, bedrijfskantines en supermarkten kregen te maken met ander beleid en hierin diende een goede afstemming te zijn met de bedrijfsveiligheid. Of denk eens aan de maaltijden die ineens bezorgd gingen worden. Waar dit normaliter direct naar de tafel ging, kwam er nu een langere bezorgtijd bij, met alle gevaren van dien voor zowel de voedselveiligheid als voor de leveringsveiligheid.
SHO heeft daarom afgelopen jaar samen met zusterorganisatie SBN veel nieuwe E-learnings ontwikkeld. Maatwerk E-learnings om bedrijven up-to-date te houden over hun eigen veiligheidsomgeving en werksituatie, maar ook E-learnings zoals Veilig thuiswerken en Zelfredzaamheid. We zijn blij dat veel van onze klanten er voor gekozen hebben om hun medewerkers te blijven opleiden en dat we iedereen een maatwerk oplossing konden bieden. Uiteraard snappen we dat er ook bedrijven zijn die het afgelopen jaar niet alles op peil hebben kunnen houden. Wij hopen ook voor deze groep weer snel klaar te mogen staan met onze trainingen, waarbij we de veiligheid van onze cursisten en docenten hoog in het vaandel hebben staan.
Naast bovengenoemde ontwikkelingen hebben we ook onze adviestak nog beter kunnen neerzetten, vooral gericht op het onderdeel bedrijfsveiligheid. Met onze Hogere, Integrale en Middelbare Veiligheidskundigen zijn we de weg ingeslagen om bedrijven volledig te ontzorgen en te ondersteunen op veiligheidsgebied. Ook hierbij leveren we maatwerk, het samen werken aan RI&E’s, maar ook op detacheringsbasis. Onze Veiligheidskundigen denken en werken graag mee aan een veilige organisatie van de RI&E tot aan de BHV-plannen. Is er een (voedsel)veiligheidsvraag, wij denken graag mee en helpen je verder.
Laten we samen opvolging geven aan de Corona-maatregelen en er samen voor zorgen dat veiligheid nog meer in onze genen gaat zitten. Op die manier kunnen we, met en zonder Corona, voor iedereen een zo veilig mogelijke (werk)omgeving creëren.”