Wat houdt de opleiding in?
De opleiding SVH Duurzame Horeca bestaat uit één dag, waarin je alles leert over duurzaam ondernemen in de horeca- en hospitalitybranche. De focus ligt op de belangrijkste aspecten van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO):
Je leert hoe je de negatieve impact op het milieu kunt verminderen en tegelijkertijd je sociale bijdrage als horecaondernemer kunt vergroten.
Waarom is deze opleiding belangrijk?
Uit het SVH arbeidsmarktonderzoek (2022) blijkt dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt in de Nederlandse horeca. Maar liefst 72% van de sector gaf aan behoefte te hebben aan specialisten in duurzaam ondernemen. Dit gaat verder dan alleen milieu; het omvat ook waste en afval, gezondheid en werkomgeving.
Onze algemeen directeur, Carolien Tollenaar, is enthousiast over de nieuwe opleiding:
“In de horeca is enorm veel resultaat te behalen op het gebied van duurzaamheid. Daarom is het geweldig dat deze opleiding kant-en-klare oplossingen biedt. In de opleiding brengen we noodzakelijke en actuele kennis bij elkaar. Ook komt duidelijk naar voren hoe je medewerkers kunt motiveren en hoe je een bestaand bedrijfsconcept kunt verduurzamen. Hoe je zelfs kosten kunt besparen door duurzaam te werken.”
Volgens Ricardo Eshuis, directeur van SVH, is dit ook een mooie kans voor horecaondernemers:
“Steeds meer mensen zoeken bewust naar werkgevers die zich inzetten om in de bedrijfsvoering duurzaam te werken. Door je als ondernemer duidelijk te profileren als verantwoorde ondernemer, kun je een groep nieuwe medewerkers aantrekken. Gezamenlijk willen we de achterban mobiliseren om in de hospitalitysector ondernemers te inspireren en motiveren om de noodzakelijke stappen te zetten en groene keuzes te maken. Kleinschalige en realistische oplossingen enerzijds en innovatieve en kostenbesparende oplossingen anderzijds komen in de opleiding naar voren.”
Hoe ziet het examen eruit?
De cursisten ronden de opleiding af door een verbeterplan te schrijven. De eerste groep heeft dit examen in maart afgelegd. De plannen waren van hoog niveau en de meeste cursisten zijn geslaagd.
Wil je ook deze opleiding volgen?
Werk je in de horeca en wil je je verdiepen in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Volg dan de opleiding SVH Duurzame Horeca bij SHO.