Praktische informatie

Handige downloads

Hieronder kun je gratis (registratie)formulieren downloaden die je helpen bij het opstellen van je huisregels, bij het werken in de keuken en bij je Leermeesterschap.

Belastingvoordeel bij opleidingen

Accreditatie voor de zorg

Het up-to-date houden van kennis en het trainen van vaardigheden is vooral in de zorgsector van groot belang. Het is dan ook belangrijk dat de deskundigheidsbevorderende activiteiten die verpleegkundigen en verzorgenden volgen kwalitatief sterk zijn. Om deze kwaliteit te bewaken, is de Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V in het leven geroepen.

Deze onafhankelijke Accreditatiecommissie bestaat uit deskundigen uit de sector en beoordeelt de kwaliteit en het niveau van aanbieders van deskundigheidsbevorderende activiteiten. Deelname aan een activiteit van deze aanbieder levert geaccrediteerde punten op voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Verpleegkundigen moeten verdeeld over 5 jaar 80 uur van de totaal 184 uur besteden aan geaccrediteerde activiteiten om geregistreerd te blijven en bij verzorgenden gaat het om 60 uur.

De uren van de gevolgde cursussen kunnen wij als accreditatiepunten bij het Kwaliteitsregister V&V laten registreren. De kosten hiervoor bedragen € 29,95 per persoon per cursusdag (excl. BTW).

Heb je nog vragen? Bel 076-5710078.

Examenresultaten Sociale Hygiëne

Heb je onlangs het SVH examen Sociale Hygiëne gedaan dan kun je op de website van SVH jouw voorlopige examenresultaat laten berekenen. De definitieve en officiële examenuitslag volgt per post.

 

Antwoordencheck

Veelgestelde vragen

Zijn de verschillende cursusvarianten qua inhoud gelijk?

Ja, inhoudelijk zijn de cursussen hetzelfde. Alleen de manier waarop je de lesstof tot je neemt is anders. De één vindt het prettig om klassikaal, onder begeleiding van een deskundige docent, de stof door te nemen. De ander neemt de lesstof liever in eigen tijd en eigen tempo door.

Is het mogelijk om twee cursussen tegelijk te volgen?

Ja, dat is geen probleem. Mits de mondelinge cursussen op verschillende data gepland zijn. Bij de schriftelijke cursussen is het geen probleem om tegelijkertijd meerdere cursussen te volgen.

Is de cursus Sociale Hygiëne hetzelfde als de cursus HACCP?

Nee, Sociale Hygiëne houdt in dat je op een gezonde (sociale) manier met mensen omgaat. Je leert onder andere op een respectvolle manier aan een dronken persoon te vertellen dat hij/zij absoluut geen alcohol meer kan bestellen of kopen. Bij de cursus HACCP leer je hoe je de Hygiënecode moet toepassen in de praktijk oftewel hoe je zorgt voor een optimale hygiëne van je voedsel, van je dranken en van je werkplek.

Moet ik als ondernemer/eigenaar van het bedrijf ook aan de eis Sociale Hygiëne voldoen als mijn bedrijfsleider dit diploma heeft?

Ja, ook als ondernemer/eigenaar moet je aan de eis Sociale Hygiëne voldoen. Iedereen die op de vergunning vermeld staat, dient het diploma Sociale Hygiëne in zijn/haar bezit te hebben. Zelfs wanneer de persoon op de vergunning niet in het bedrijf werkt.

Is de cursus HACCP-Allergenen verplicht?

Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om volgens de regels van de Hygiënecode HACCP te werken en volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert regelmatig controles uit bij horecabedrijven. Wanneer blijkt dat je geen goed HACCP beleid en geen goed Allergenenbeleid voert, kun je als horeca-ondernemer aansprakelijk worden gesteld. Je kunt een hoop problemen voorkomen door de cursus HACCP-Allergenen te volgen waarbij je in 1 dag alle belangrijke punten van de Hygiënecode en de Allergenenwetgeving uitgelegd krijgt en je leert hoe je deze in de praktijk in je eigen bedrijf moet toepassen.

Ben ik als werkgever verplicht BHV’ers in dienst te hebben?

Ja, in de wet staat dat je verplicht bent om BHV’ers in dienst te hebben. Tenzij het een eenmanszaak is en er geen andere mensen in het bedrijf aanwezig zijn zoals klanten of schoonmakers.

Is het hebben van een RI&E verplicht?

Ja, de RI&E is sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers met personeel in dienst. Het Plan van Aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dit staat in artikel 5 van de Arbowet.